Brazilianen in de Top 40 | Top 40-nieuws (2024)

Dankzij haar bijdrage aan de hit Mi Amor van Sam Feldt maakt de Braziliaanse zangeres Anitta haar Top 40-debuut. We hebben nog niet zo veel Brazilianen in de Top 40 gezien, dus de kans is groot dat Anitta over een paar weken een plekje in deze top 10 krijgt.

1. Alok
1430 punten met 7 hits tussen 2017 en 2024

Alok werd in 1991 geboren in de Braziliaanse stad Goiânia. Hij heeft het dj'en van geen vreemden, want zijn beide ouders waren actief als dj. In zijn vroege jeugd heeft Alok een paar jaar in Amsterdam gewoond, waar hij voor het eerst een discotheek van binnen heeft gezien. Als kind vormde hij een dj-duo met zijn tweelingbroer Bhaskar. Pas nadat ze allebei solo gingen, kreeg Alok succes. In 2017 maakte hij zijn bescheiden Top 40-debuut met het hitje Hear Me Now. Sinds 2022 is de Braziliaanse dj niet meer weg te denken uit de Top 40. Met 7 hits is hij de enige Braziliaanse act die meer dan twee hits in ons land heeft gehad. Eind vorig jaar scoorde hij zijn grootste hit (en enige top 10-hit) met Car Keys (Ayla). Drie maanden geleden stond hij voor het laatst in de lijst met Hear Me Now.

2. Michel Teló
902 punten met 1 hit in 2011 en 2012

Alok mag zich vanaf 4 november 2023 de succesvolste Braziliaan uit de Top 40-geschiedenis noemen. Tot die week stond dat record op naam van Michel Teló. Hij scoorde slechts één hit, maar die was dan ook zo groot dat hij voldoende punten haalde om het record op zijn naam te zetten. Het gaat om het nummer Ai Se Eu Te Pego!, dat in de eerste maanden van 2012 elf weken op nummer 1 stond. Later groeide het uit tot de op een na grootste hit van het jaar, achter Call Me Maybe van Carly Rae Jepsen. Ai Se Eu Te Pego! werd in 2011 een hit in Brazilië, nadat er een filmpje was verschenen van voetballer Neymar, waarin hij in een kleedkamer een dansje doet op het nummer. Nadat er filmpjes verschenen waarin Cristiano Ronaldo en Marcelo op het voetbalveld op het nummer dansten, werd Ai Se Eu Te Pego! ook in Europa een grote hit.

3. Gusttavo Lima
779 punten met 1 hit in 2012

Na het grote succes van Michel Teló was er in 2012 nog een Braziliaan die een monsterhit scoorde. Gusttavo Lima stond met zijn Balada zelfs 13 weken op nummer 1 in de Top 40. Daarmee brak hij het achttien jaar oude record van Dromen Zijn Bedrog van Marco Borsato. Toen de zanger in oktober 2012 voor het eerst in Nederland optrad, kreeg hij uit handen van Erik de Zwart een Top 40 Award voor deze prestatie. Net als bij Ai Se Eu Te Pego! had Neymar een grote bijdrage geleverd aan de populariteit van het nummer. Beide hits behoren tot het Braziliaanse muziekgenre sertanejo, dat zich onder meer kenmerkt door het gebruik van de accordeon. Het is opvallend dat er na Ai Se Eu Te Pego! en Balada geen andere hits in dit genre meer de Top 40 hebben gehaald.

4. Sergio Mendes
677 punten met 2 hits in 1983 en 2006

Sergio Mendes werd in 1941 in Niterói, in de buurt van Rio de Janeiro, geboren. In 1966 bracht de Braziliaanse pianist samen met zijn band Brazil '66 de single Mas Que Nada uit. In Amerika werd het nummer een bescheiden hit, maar in Nederland drong het niet door tot de Top 40. Desondanks groeide het uit tot veruit zijn bekendste song. Het duurde tot de zomer van 1983 voordat Sergio met Never Gonna Let You Go zijn eerste hit in de Nederlandse Top 40 scoorde. Lange tijd leek het erop dat Sergio een eendagsvlieg bleef, maar 23 zomers later, in 2006, scoorde hij alsnog zijn tweede hit. Dit deed hij met een nieuwe versie van Mas Que Nada. Die had hij samen had opgenomen met The Black Eyed Peas. Het nummer werd mede een hit dankzij een Nikereclame ten tijde van het WK Voetbal in Duitsland. Toen het nummer naar de eerste plaats steeg, brak de 65-jarige Sergio op dat moment het record van oudste artiest met een nummer 1-hit in de Top 40. Dit record verloor hij pas weer in december 2021, toen de 74-jarige Elton John zijn zesde nummer 1-hit scoorde met Merry Christmas.

5. Cidinho e Doca
335 punten met 1 hit in 2009

Sidney "Cidinho" da Silva en Marcos Paulo "Doca" de Jesus Peixoto groeiden allebei op in Rio de Janeiro in de favela Cidade de Deus. Deze wijk was berucht vanwege de hoge criminaliteit. Het is dan ook niet vreemd dat de eerste track die de twee mc's midden jaren 90 uitbrachten over de onveiligheid en sociale ongelijkheid in de favela's gaat. Dat was Rap Das Armas (letterlijk vertaald: wapenrap). Ondanks de maatschappijkritische boodschap werd de track van Cidinho e Doca verboden, omdat die geweld zou verheerlijken. De songtekst bestaat voor een groot deel uit een opsomming van vuurwapens, zoals de AR-15, de AK-47 en de M16, en met het aanstekelijke 'Para papa papapa papa papa' werd het geluid van een machinegeweer geïmiteerd. Twee jaar nadat het nummer gebruikt was in de Braziliaanse film Tropa De Elite, maakte de Nederlandse dj Quintino een remix van het nummer, die twee weken op nummer 1 stond in de Top 40.

6. Zerb
328 punten met 1 hit in 2024

Zerb is de derde Braziliaanse dj die de Top 40 heeft gehaald. De eerste twee waren Alok (zie hierboven) en Bruno Martini, die in 2017 samen hun Top 40-debuut hadden gemaakt met Hear Me Now. Zerb woont net als hen in São Paulo, waar hij op Eerste Kerstdag 1997 werd geboren. Zijn enige Top 40-hit Mwaki kwam vier maanden geleden binnen in de lijst en staat op dit moment nog steeds genoteerd. Deze week stijgt de track zelfs met stip naar nummer 15. Mwaki klinkt niet Braziliaanse, maar eerder Afrikaans. Dat komt omdat het een samenwerking is met de Keniaanse zangeresSofiya Nzau. Die zingt in haar eigen taal: het Kikiyu. Sofiya had haar zelfgeschreven lied ooit op een site gezet waar producers vocalen voor hun tracks kunnen vinden. Aanvankelijk kreeg Sofiya geen hoescredit voor haar Mwaki, maar nadat het nummer eind 2023 populair werd op TikTok heeft ze die credit toch gekregen. Voor deze hitnotering wordt ook de populaire VIP Mix van Tiësto meegeteld. Zeer waarschijnlijk stijgt Zerb volgende week naar de top 5 van succesvolste Brazilianen in de Top 40. Het puntenverschil met Cidinho y Doca is namelijk nog maar heel klein.

7. Cláudia Leitte
226 punten met 1 hit in 2014

De nummer 1-hits van Sergio Mendes, Michel Teló en Gusttavo Lima hebben allemaal een connectie met voetbal of een voetballer. Bij de enige Top 40-hit van Cláudia Leitte is deze connectie het grootst. We Are One (Ola Ola) was in 2014 namelijk het officiële themalied van het WK Voetbal, dat dat jaar in Brazilië plaatsvond. Het nummer was een samenwerking met de Amerikaanse rapper Pitbull en zangeres Jennifer Lopez. Ondanks de bijdrage van Cláudia vonden veel Brazilianen dat het lied niet Braziliaans genoeg was. Cláudia Leitte werd in 1980 geboren in de stad São Gonçalo, niet ver uit de buurt van Rio de Janeiro. In eigen land was zij een grote ster, maar buiten Brazilië geniet ze weinig bekendheid. Daar is na haar enige Top 40-hit helaas niet veel aan veranderd. Tot deze week was Cláudia de enige Braziliaanse vrouw die ooit in de Top 40 had gestaan. Anitta is met Mi Amor nu de tweede.

8. Deodato
194 punten met 2 hits in 1982 en 1985

De bovenstaande zes Brazilianen hadden hun grootste hitparadesucces in de afgelopen 20 jaar. De rest van deze top 10 bestaat uit artiesten die hun hoogtijdagen hadden in de jaren 70 en 80. De succesvolste van hen is Deodato. Deze muzikant en producer uit Rio de Janeiro brak begin jaren 70 door met zijn jazzfunkbewerking van Richard Strauss' Also Sprach Zarathustra, waarvoor hij een Grammy kreeg. In Nederland kwam dit nummer evenwel niet verder dan de Tipparade. Hij maakte zijn Top 40-debuut pas in 1982 met het commerciëlere Happy Hour, gevolgd door de hit S.O.S. Fire In The Sky in 1985. Dit werd zijn grootste Top 40-hit en leverde hem destijds de titel van succesvolle Braziliaan in de Top 40-geschiedenis op. Deze titel bleef 21½ jaar lang op zijn naam staan. Nog een leuk feitje over Deodato: hij is de grootvader van Hailey Baldwin, de echtgenote van Justin Bieber.

9. Morris Albert
76 punten met 1 hit in 1975

Vóór Deodato stond het record van succesvolste Braziliaan in de Top 40 9½ jaar op naam van Morris Albert. Hij is de tweede Braziliaan die in de lijst heeft gestaan en pakte het record in de zomer van 1975 af van het gitaarduo Los Indios Tabajaras, die net te weinig punten hebben voor een notering in deze top 10. Morris werd in 1951 als Maurício Alberto Kaisermann geboren in São Paulo en is vooral bekend van zijn enige hit Feelings. Dankzij die hit werd hij de eerste Braziliaan met een Alarmschijf. Desondanks kwam hij met zijn liefdesliedje niet hoger dan de 22e plaats. In andere landen had hij meer succes. Zo haalde hij in Engeland en de Verenigde Staten de top 10. In ons land kennen sommige mensen het nummer beter door de parodie die André Van Duin in 1976 van het nummer uitbracht. Hij haalde met zijn 'File' de Tipparade. Hoewel Morris daarna nog jarenlang muziek heeft uitgebracht, raakte hij in onze contreien in de vergetelheid. In de jaren 80 dook zijn naam weer eens op in de media nadat rechters hadden geoordeeld dat Morris met Feelings plagiaat had gepleegd. Het nummer zou te veel lijken op een liedje uit een onbekende Franse jaren 50-film.

10. Erasmo Carlos
59 punten met 1 hit in 1976

In november 2022 overleed Erasmo Carlos. Hij was de derde Braziliaan met een Top 40-hit en na het instrumentale Maria Elena van Los Indios Tabajaras en het Engelstalige Feeling van Morris Albert de eerste die in zijn eigen taal zong: het Portugees. Erasmo werd in 1941 in Rio de Janerio geboren en groeide in de jaren 60 uit tot een van de grote iconen van de Jovem Guarda. Dat was een Braziliaans muziekgenre dat sterk gebaseerd was op Amerikaanse rock-'n-roll en Britse beatmuziek. In de jaren 70 veranderde zijn sound echter. Erasmo had zijn enige Top 40-hit Cachaça Mecânica te danken aan het radioprogramma Veronica Op 1. Dat gebruikte Cachaça Mecânica als begintune en daardoor werd het een hit. Hoewel hij daarna nooit meer de Top 40 haalde, stond Erasmo in de jaren 80 wel nog eens als componist in de lijst. Samen met zanger Roberto Carlos (geen familie) schreef hij namelijk het nummer Verde E Amarelo, dat in de Nederlandstalige versie Een Kopje Koffie een top 10-hit werd voor VOF De Kunst.

(07-07-2024)
Brazilianen in de Top 40 | Top 40-nieuws (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated:

Views: 5649

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.